O programu

Nacionalni program volontiranja mladih
„MLADI SU ZAKON“

Program MLADI SU ZAKON je nacionalni program volontiranja mladih Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije koji ima za cilj podsticanje aktivizma i volontiranja među mladima, omogućavanje sticanja veština za lični razvoj i bolju zapošljivost kroz volontiranje, omogućavanje doprinosa mladih održivom razvoju lokalnih zajednica i podsticanje prepoznatljivosti volonterskog doprinosa mladih na lokalnom i nacionalnom nivou.

Kroz ovogodišnji program MLADI SU ZAKON 2023 koji sprovode Mladi istraživači Srbije iz Beograda zajedno sa partnerima: Centrom za građansko delovanje iz Obrenovca, TIM42 iz Leskovca, Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca i GM Optimistom iz Gornjeg Milanovca biće podržano:

  • 88 omladinskih volonterskih #ŠtaNamTeško projekata u koje će se uključiti do 600 mladih iz cele Srbije;
  • 25 međunarodnih i nacionalnih volonterskih radnih kampova širom Srbije, u koje će uključiti više od 460 mladih ljudi;

Program MLADI SU ZAKON do sada je dao značajan doprinos podsticanju volontiranja i aktivizma među mladima i pružanju podrške u realizaciji međunarodnih volonterskih kampova kao mehanizma za podsticanje mobilnosti mladih iz cele Srbije i njihovog uključivanja da daju doprinos lokalnim zajednicama različitim od njihvog mesta boravka, interkulturnog razumevanja i umrežavanja, kao i lokalnih omladinskih volonterskih projekata kojim se podstiču mladi da utiču na prepoznat problem ili potrebu u svojoj lokalnoj zajednici.

Od 2010. godine, tokom realizacije programa MLADI SU ZAKON, finansirano je više od 1939 omladinskih volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih grupa mlladih kojima su uređivani prostori za mlade u lokalnim zajednicama, sprovođene akcije za zaštitu životne sredine, akcije u cilju podsticanja humanosti i solidarnosti, razumevanja i tolerancije, bezbednosti, međugeneracijske saradnje i preduzetništva mladih. Pored toga, organizovano je i 32 omladinskih radnih akcija, a u 247 međunarodnih i nacionalnih volonterskih radnih kampova od 2014. godine uz podršku Mladih istraživača Srbije učestvovalo je više od 2500 volontera iz više od 27 zemalja i poklonilo više od 212.600 volonterskih sati.

Nazad na vrh

Da i ove godine napravimo tektonske volonterske pokrete!

Žulja te problem? Imaš rešenje? Okupi ekipu, pokrenite promenu!  #ŠtaNamTeško konkurs u okviru projekta Mladi su zakon.

Pratite nas na mrežama: