Sa Speleologijom na TI

Oznaka projekta: TIM22-R26

Neformalna grupa studenata Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ,,Geografi speleolozi“ u oktobru mesecu 2022. godine održala je speleološku radionicu sa učenicima Osnovne škole ,,Ljupče Španac“ u Beloj Palanci. Osim toga, u okviru akcije je sprovedeno i istraživanje Belopalanačke pećine koja predstavlja neiskorišćeni dragulj malog mesta između Niša i Pirota.

Sa ciljem promocije nauke i očuvanja životne sredine, volonteri akcije upoznali su osnovce sa osnovnim principima speleologije i opremom koja se koristi za istraživanje pećina i jama. Tokom istraživanja pećine, procenili su potencijal za iskorišćenje kvaliteta jedine pećine u centru grada na prostoru Republike Srbije. Ispred pećine postavili su dve table sa informacijama o njoj, a one sadrže i pravila ponašanja posetilaca u speleološkim objektima. To je samo početna aktivnost naše neformalne grupe na prostoru opštine Bela Palanka, a plan o budućim radnjama uslediće nakon inicijalnog istraživanja.

Akciju istraživanja pećine i promocije speleologije kao nauke u belopalanačkoj osnovnoj školi podržali su Opština Bela Palanka, Turistička organizacija Bela Palanka i Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu.

 

 

Date:
Okrug:
Nazad na vrh

Da i ove godine napravimo tektonske volonterske pokrete!

Žulja te problem? Imaš rešenje? Okupi ekipu, pokrenite promenu!  #ŠtaNamTeško konkurs u okviru projekta Mladi su zakon.

Pratite nas na mrežama: