„Sami krojimo svoju budućnost“

Oznaka projekta: CEG21-R01

U prostorijama Udruženja ,,Na pola puta” tokom avgusta, septembra i oktobra održane su radionice, odnosno kurs šivenja i krojenja za članove ,,Grupe za samozastupanje Pančevo“ koju čine mladi sa intelektualnim teškoćama. Broj članova grupe koji su aktivno učestvovali na radionicama kursa bilo je 20.

Radionice kursa krojenja i šivenja održavale su se tri puta nedeljno tokom 3 meseca. Dve instruktorke krojenja i šivenja volonterski su se uključile u projekat i svoj doprinos dale obučavajući članova „Grupe za samozastupanje Pančevo“ u procesu šivenja, krojenja, merenja, porubljivanja, opšivanja, sečenja.

Proizvodi koje je uz podršku izrađivala „Grupa za samozastupanje Pančevo“ su: tetra pelene (70 komada) , kuhinjske krpe (115 komada) i jastučnice (40 komada). Osim samih proizvoda, članovi Grupe smišljali su poruke na temu ljubavi, jednakosti, humanosti koje su stajale na poklon paketima ovih proizvoda („Ljubav je nežna kao svila“, „Budi tu za tuđe brige i probleme“, „Ljubav pokreće svet“. „Humanost je najbolji čovek u nama“).

9. novembra posetili smo Opštu bolnicu Pančevo gde su predstavnici odeljenja Porodilišta preuzeli poklon pakete tetra pelena, gde smo jedan deo namenili samom odeljenju bolnice, a drugi deo poklonili smo budućim mamama za svoju novorođenu decu.

10. novembra posetili smo Centar za socijalni rad ,,Solidarnost“ u Pančevu gde smo predstavnicima Sigurne kuće uručili poklon pakete kuhinjskih krpa i jastučnica.
Predstavnici ovih ustanova, kao i majke novorođenih beba kojima smo namenili ove proizvode bili su veoma zahvalni na ovim poklonima uz reči da su im ovi proizvodi preko potrebni i da su oduševljeni pozivom za ovakvu vrstu saradnje.

Ono što je veliki benefit ovog projekta to što smo 20 mladih sa intelektualnim teškoćama obučili da savladaju tehnike krojenja, seckanja materijala, šivenja, svako u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima. Takođe, oni koji su manje učestvovali u izradi samih proizvoda, angažovali su se u osmišljavanju poruka za poklon pakete koje smo poklanjali. Poruke su se ticale jednakosti, solidarnosti i pažnje.

Mladi sa intelektualnim teškoćama imaju teškoće u pronalaženju posla u nedostatku radnih veština i poslova koje mogu da obavljaju. Sa usvojenim novim veštinama, moći će da dobiju nove prilike za zapošljavanje i radno angažovanje i da postanu konkurentni na tržištu rada, što ovoj populaciji veoma znači s obzirom da mogu dobiti šansu da obezbede sebi zapošljavanje, prihode za život i veću uključenost u društvo.

Date:
Nazad na vrh

Da i ove godine napravimo tektonske volonterske pokrete!

Žulja te problem? Imaš rešenje? Okupi ekipu, pokrenite promenu!  #ŠtaNamTeško konkurs u okviru projekta Mladi su zakon.

Pratite nas na mrežama: