“Slikaj, šaraj, novu ljubav stvaraj!“

Oznaka projekta: TIM21-R09

Realizovali smo projekat oslikavanja murala na zidu u holu OŠ „Desanka Maksimović“ u Grdelici. Pored murala postavili smo štafelaje i panoe za izlaganje dečijih radova i održavanje likovnih radionica u okviru umetničkog kutka koji je škola proglasila u tom delu ove obrazovne ustanove. Na ovaj način otvorili smo mogućnost talentovanim učenicima da slobodno slikaju, a nastavnicima mogućnost za izlaganje dečijih radova u vidu otvorene galerije koje do sada nije postojala u tom obliku, dečiji radovi su se postavljali na zid u holu škole. Još jedan od razloga zbog čega smo odabrali ovu lokaciju i ustanovu jeste to što ovu školu pohađaju i deca iz okolnih manjih mesta ne samo ona iz Grdelice. Svim meštanima, roditeljima dece  bismo ulepšali boravak u školi u okviru nekih školskih manifestacija koje nastavnici organizuju zajedno sa decom.  Većina članova naše neformalne grupe I naših volontera  su pohađali ovu osnovnu školu, te im je  uključivanje u ovaj projekat i konkretan doprinos kroz realizaciju, pričinilo veliku radost i emotivno ispunjenje na ličnom nivou.
Naš stručni saradnik na ovom projektu bio je svetski priznati umetnik Nebojša Stojković-Joškin Šiljan, dugogodišnji likovni urednik u Domu kulture Grdelica i pokretač mnogih likovnih radionica za decu u saradnji sa OŠ „Desanka Maksimović“ u Grdelici.
Uz svesrdnu pomoć direktora ove škole i pomoćnog osoblja izveli smo pripremu tog dela škole u vidu čišćenje zida, nanošenje podloge u period od 10. do 12. septembra. Za to vreme naš angažovani stolar izradio je panoe i štafelaje od drveta i sve je bilo spremno za rad umetnika.
Deca su  dala svoj doprinos, malim likovnim umećem zajedno sa predstavnicima naše neformalne grupe, od kojih je jedna devojka završila likovnu akademiju. Uključili smo i učenike srednje umetničke škole, “Škole za tekstil i dizajn” u Leskovcu zajedno sa dvadesetoro umetnika koji podržavaju rad naše neformalne grupe  za predlog samog rešenja izrade murala na zadatu temu. Učenici ove umetničke škole su imali priliku da uče od akademskih I neafirmisanih umetnika čime smo doprineli njihovom likovnom razvoju i stvorili uslove za usavršavanje I otvaranje novih mogućnosti za njihov lični likovni razvoj.
Najbolje rešenje na zadatu temu izglasali su profesori ove škole na čelu sa profesorom Svetom Pejićem, grafičarem i akademskim slikarom kao i nastavnici na nastavnom predmetu Likovno vaspitanje u OŠ „Desanka Maksimović“ u Grdelici.
Rešenje murala, istraživanje i razgovor na temu murala i njihove realizacije donešeno je u period od 25. do 31. Jula I to je bila prva faza projekta. Takođe, na osnovu potrebe ove škole i sadržaja jednog umetničkog kutka doneloa su se i rešenje o izgledu panoa i štafelaja kroz skice, premer i odabir materijala za izradu.
Mural je oslikao talentovani mladi umetnik Lazar Krpoviću iz Prijepolja koji je Master studije slikarstva završio na Fakultetu umetosti u Nišu, pored njega učestvovao je i mladi umetnik Dimitrije Đorđević iz Niša.
Umeticima su asistirali i članovi našeg udruženja UG “antimrako” zajedno sa učenicima osnovne škole kojima je ovo bilo neprocenjivo iskustvo.
Drugog dana realizacije projekta nastavnica likovnog vaspitanja ove škole, Zorica Puzić, održala je likovnu radionicu sa decom i tom prilikom izloženi su radovi učenika starijih godina, nastalih na ovogodišnjem, drugom po redu, likovnom susretu “antimrako 2022.” u Slatini u organizaciji udruženja UG “antimrako”.
Likovnu radionicu i izložbu posetio je i umetnik iz Grdelice Nebojša Stojković- Joškin Šiljan, počasni član našeg udruženja poznatiji kao Joškin Šiljan.


Date:
Nazad na vrh

Da i ove godine napravimo tektonske volonterske pokrete!

Žulja te problem? Imaš rešenje? Okupi ekipu, pokrenite promenu!  #ŠtaNamTeško konkurs u okviru projekta Mladi su zakon.

Pratite nas na mrežama: